Nie ma to jak kochani chłodniczek na takie upały , smaczny, syty i zdrowy
SKŁADNIKI :
- 2 pęczki botwinki
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- ząbek czosnku
- 5 małych ogórków gruntowych
- około 1,5 litra wywaru warzywnego
- litr jogurtu lub maślanki
- sól , pieprz do smaku
- sok z cytryny
Jako dodatek jajka na twardo
PRZYGOTOWANIE :
Botwinkę umyć , drobno posiekać razem z buraczkami
Bulion zagotować , dodać botwinkę , sól i pieprz do smaku
Gotować aż botwinka będzie miękka około 15-20 minut
Wymieszać z sokiem z cytryny , przecedzić , ostudzić i schłodzić w lodówce
Schłodzony wymieszać z jogurtem lub maślanką , przecedzić raz jeszcze by uzyskać gładką konsystencję
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , tak samo rzodkiewkę , zioła posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę
Wszystko łączymy , odstawiamy do lodówki
Podajemy dobrze schłodzone z jajkiem na twardo , dla bardziej wyrazistego smaku polecam dodać trochę chrzanu
SMACZNEGO ŻYCZĘ !
BON APPETIT !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz